Psikolog Randevu

Randevu almak için lütfen formu doldurun.

NEDEN AYNI ŞEYLERİ TEKRAR YAŞARIZ?

Neden hep birbiri ile çok benzer ilişkiler yaşadığınızı veya neden kendinizi sürekli aynı olayların döngüsü içindeyken bulduğunuzu hiç düşündünüz mü?  Neden başıma sürekli aynı şeyler geliyor? Diye düşünüyorsanız şu sözü hatırlayın: ‘’ Ders sen öğrenene kadar devam eder.’’  Yaşamımızda iyileşmiş gibi gözüken yaraların, sürekli açılmasının altında yatan birçok neden bulunabilir. Belki de bu yaralar, geçmişteki deneyimlerden kaynaklanan derin öğrenmeleri içermemekte veya üzerine yeterince düşünülmemiş olabilir. Bu durum, geçmişteki hatalardan ders çıkarmanın ve gerçek anlamda iyileşmenin arttığını vurgular. İnsanlar genellikle benzer yaşantıları, farklı mekanlarda veya farklı insanlarla yaşayarak tekrarlarlar. Bu, tarihsel olarak öğrenilmemiş veya içselleştirilmemiş derslerin, hayatın farklı alanlarında tekrar tekrar karşılarına çıkmasına neden olabilir. Bu süreç, bir kişinin duygusal zekasının gelişmesine, daha sağlıklı bir şekilde yönetilmesine ve zorluklarla başa çıkma becerilerinin geliştirilmesine yardımcı olabilir. Geçmişte yaşanılan olumsuz olaylar veya yanlış deneyimler, ilişkilerin ve yaşamın nasıl devam edeceğinin anlaşılması, bireyin kendini tanıması ve gelişmesi için önemlidir. Ruhsal olarak, yaşam boyunca devam eden bir yolculuktur. Bu sürecin, bireyin bireysel dünyasını keşfetmesine, duygusal zenginliğini artırmasına ve daha derin bir anlam arayışına yönlendirilmesine olanak tanır.  Bu gibi durumlarda geçmişteki deneyimlerden edinilen dersler, gelecekteki yaşantımıza yönlendirme yapmalıdır.


Ruhsal Uyanış
Yaşamda yaşanan  travmatik olaylar, birçoğumuz için derin düşünceler ve ruhsal bir dönüşüme hizmet ediyor olabilir. Ancak bu süreç herkes için aynı şekilde işlemez. Karanlık dönemler ve travmatik olaylar, hayatın karmaşıklığını ve ruhsal bir uyanış yaşamamıza neden olabilir. Ancak, herkes bu zorlu deneyimlerin ardından derin bir şekilde gelişemez. Bir kısmımız, sadece maddi kazançlara odaklanmak gibi açıkgözlülüğün tuzağına düşer ve deneyimlerden çıkarmamız gereken dersleri görmemize engel olabilir. Hayatta karşılaştığımız sorunlardan ders almak, sürekli tekrarlanan bir döngüyü kırmak için önemlidir. Ancak bu süreç boyunca geçmiş deneyimlerden ders alıp almadığımızı sorgulamak önemlidir. Sürekli benzer derslerle karşılaşılıyorsa, belki de hala toplanması gereken dersler olduğunu gösterir. Unutulmamalı ki, hayatımızı değiştirebilecek tek kişi biziz. Pozitif bir değişim istiyorsak, önce kendimize inanmalı ve gerekli adımlar atmaya karar vermeliyiz. Kötü karmayı bırakmak ve olumlu bir yönde değişim için çaba harcamak, kendimize olan güveni sürdürebilmek oldukça önemlidir.


Ders Siz Öğrenene Kadar Devam Eder
Hayatta doğru çeşitliliğin bulunabilmesi, kendi içsel gelişim yolculuğunuzdaki ayrıntılara bağlıdır. Eğer sürekli olarak ilişkilerde benzer sorunlarla karşılaşıyorsanız, bu durumda kendinize şu soruları sormanız önemlidir: "Neden bu tür faaliyetlere çekiliyorum? Geçmiş deneyimlerimden ne öğreniyorum?" Dersi gerçekten öğrendiğinizde, artık eski döngülerden sıyrıldığınızı sizde fark etmiş olacaksınız. Bu, içsel bir dönüşüm sürecini ifade eder. Geçmişteki bilgilerin kalanları ve görüntüleri henüz ortaya çıkmamıştır. Önemli olan, şu anda yaşadıklarınızdır. geçmişteki hatalara takılı kalmak yerine, şu ana odaklanmak ve bu anıyı daha iyi hale getirmek için çaba harcamak önemlidir. Şu andaki ilişkilerinizde veya genel anlamda bazı zorluklar yaşıyorsanız, bu bir öğrenme fırsatı olabilir. geçmişteki deneyimlerinizden ders çıkararak gelecekte daha sağlıklı ve anlamlı ilişkiler kurmayı deneyin.


Değişimin Gerçekleşmesi İçin 6 Temel Adım
Farkındalığı artırma ve kalıpları serbest bırakmak için adım adım bir yaklaşımı benimsemek, kişisel gelişimde etkili bir yol olabilir.


Farkındalığını Arttırmak:
Kendi düşünce kalıplarınızı ve davranışlarınızı gözlemleyin.
Bir durumda veya konuda nasıl tepki verdiğinizi fark edin.
Düşüncelerinizin, duygularınızın ve davranışlarınızdaki bilgilerin farkına varın.


Onaylamak:
Belirli bir kalıbın sizi sınırlamadığını kabul edin.
Bu kalıbın boyutunun korunmasının gerçekleştirilebildiğini gösterir.


Seçim:
Kalıbı serbest bırakma kararının alınması.
Bu kararı aktif bir şekilde seçim haline getirin.
Değişimi kabul etmek için içsel bir tutarlılıkta bulunun.


Strateji:
Kalıbı serbest bırakmak için bir strateji oluşturmak.
İçerisindeki düşünce ve davranışları değiştirmek için küçük kazançları belirlemelisiniz.


Harekete Geçme:
Oluşturduğunuz stratejiye bağlı kalarak adım atın.
Değişim sürecinizde ilerlemenizi izlemek için düzenli olarak kendinizi değerlendirin.

Kutlama:
Başarılarınızı tanıyın ve küçük başarıları kutlayın.
Kendinizi ödüllendirerek, değişiminizdeki motivasyonunuzu artırın.
İlerlemenizi gördükçe güveninizi pekiştirin.
Bu adımları izlerken, bu süreçte her aşamada sabır ve isteklilik oldukça önemlidir. Farkındalığının artması ve kalıpların serbest bırakılması, kişisel dönüşüm için bir ömür boyu süren bir yolculuk olabilir. Ancak bu adımları takip ederek, içsel değişim için güçlü bir temel  ve bunların olumlu bir etkisini  yaratabilirsiniz.
Tarih Tekerrürden İbaret Olmasın
Yukarıdaki sayılanlara dikkatinizi vermezseniz, sürekli olarak aynı kalıplarda sıkışıp kalmayı sağlarsınız; bu, evrenin doğasında var olan bir düzen gibi işler. Mevsimlerin hikâyesi, günün ve gecenin sürekli tekrarı, ayın büyüyüp küçülmesi gibi olaylar, hayatın doğal ritimlerini yansıtıyor. Hayatınıza daha yakından baktığınızda, her alanda tekrar eden kalıplarda farklılaşmaya başlayabilirsiniz. Tekrarlayan kalıpları değiştirmek için öncelikle bu kalıpların fark edilmesi ve anlaşılması önemlidir. İçsel çalışmalar yapmak, duygusal ve zihinsel düzeyde derinleşmek, bu kalıpları kırmak için etkili bir başlangıçtır. Bilinçli bir şekilde yaşamak, yaşamak değil, seçimleri yönlendirmek anlamına gelir. Bu, yaşamınızda daha fazla kontrol ve dengeyi sağlamak için yapılabilecek bir adımdır. 

 

Psikolog Nazmiye Nur Yorulmaz